Facelift zonder operatie?

Wat als… je huid teveel zon heeft gehad? Wat is zonnebrand?

Een zonverbranding is een rode, pijnlijke reactie van de huid wanneer deze teveel ultraviolette (=UV) straling heeft gekregen. Zonnebrand treedt bij mensen met een licht huidtype (huidtype I en II) na een kortere blootstelling aan de zon op dan bij mensen met een donker huidtype.

Zonnebrand wordt veroorzaakt door huidschade die wordt aangericht door de ultraviolette straling in zonlicht. Hoewel vooral de ultraviolet B (UVB) straling de boosdoener is, kan ook UVA een bijdrage leveren aan het huidverbrandingsproces.

Het is dus erg belangrijk je huid te beschermen.

Wat zijn de gevolgen van een verbrande huid?

  • roodheid
  • warme, gezwollen en pijnlijke huid
  • schilfering en vervellen na enkele dagen
  • meer kans op huidkanker
  • meer kans op rimpels
  • allergie

De gouden tip: gebruik altijd zonnecrème en bescherm je huid in de zon. Ben je toch vergeten te smeren, of niet vaak genoeg en is je huid rood? Wees dan zeker dat je je voortaan correct insmeert.

Gevolgen van een verbrande huid
Zonnecrème

Meest gemaakt fouten bij het insmeren

  1. Onvoldoende zonnebescherming: om je lichaam goed te beschermen moet je voldoende product gebruiken. Smeer je rijkelijk in 20 min voor je in de zon gaat.
  2. Vergeten opnieuw in te smeren: één keer per dag je lichaam volledig insmeren is niet voldoende, ga je in het water of zweet je veel dan moet je opnieuw smeren. Maar ook zonder regelmatig in het zwembad te plonsen moet je om de 2 uur je zonbescherming opnieuw aanbrengen om voldoende beschermd te zijn.
  3. Verkeerde zonnebescherming:  De zonnefactor of SPF verwijst naar de bescherming van een product tegen UVB stralen, dit zijn de stralen die ervoor zorgen dat je huid zal verbranden. Daarnaast zijn er ook UVA stralen, deze zijn verantwoordelijk voor de veroudering van je huid. Zorg er dus voor dat je altijd producten koopt met bescherming tegen UVA en UVB stralen.
  4. Onvoldoende inwrijven: Sprays zijn makkelijker in gebruik en zijn vaak minder plakkerig, maar je kan erdoor minder goed zien of je bepaalde plekjes van je lichaam bent vergeten in te smeren. 
  5. Geen zonnebescherming onder kledij: Een dun wit T-shirt geeft slechts een bescherming van SPF3. Vergeet zeker je decolleté en buik niet in te smeren. 

Toch nog verbrand?

Enkele tips van grootmoeders keuken:

  • Aloë vera: Deze plant beschikt over hydraterende, rustgevende, genezende en anti-inflammatoire krachten. Kortom: alles wat je nodig hebt om jouw verbrande huid te verzorgen.
  • Yoghurt: Om je verbrande huid te verfrissen en te kalmeren, breng je een flinke laag yoghurt aan op je huid. Laat dit 15 minuten goed inwerken en spoel vervolgens met wat koud water af. De proteïnes in de yoghurt kalmeren de huid en de melkzuurbacteriën hebben een anti-inflammatoir effect.
  • Aardappel: Snij de aardappel in dunne plakjes en leg ze op de verbrande huid totdat het de pijn een beetje verzacht. De aardappel bevat namelijk antibacteriële eigenschappen en het zetmeel absorbeert perfect de warmte van de huid.

Liever geen gedoe en minder geklungel?

Dan raden wij jou de volgende producten aan, zodat je huid zich vlug hersteld:

  • Fascinating Broccoli Seed Oil van Rainpharma: zuivert, verzacht en voedt de huid. Bovendien heeft broccolizaadolie een heilzaam effect op de huid na blootstelling aan de zon. Daarnaast kan je deze olie ook op je haar gebruiken, voor glanzende, niet pluizende lokken
  • Relax-O-Firm Mask van !QMS: een kalmerend masker waar de huidvriendelijke plantaardige oliën zorgen voor een kalmerend effect op de geirriteerde huid en bijdragen tot een zachte huid.
  • After Sun van Dermalogica: De unieke mix van zoethout, lavendel, komkommer en kamille bieden onmiddellijke verkoeling en kalmering aan de gestresste huid als gevolg van zonverbranding.

Boek hier jouw hydraterende verzorging om je huid optimaal te herstellen.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *