Facelift zonder operatie?
Tegenwoordig is zonbescherming een cosmetica afdeling op zich.
Rekken volgepropt met verschillende zonbescherming van SPF 15 tot SPF 50, in tubes, spray of gel, met verschillende zonnefilters, met of zonder breedspectrum-vermelding, voor gevoelige huid, specifiek voor kinderen, al dan niet aangevuld met anti-oxidanten, enz…
De consument kan bijna onmogelijk het juiste product kiezen en laat zich leiden door de reclame waarmee hij overstelpt wordt. Verder vinden enkele critici dat we beter niets smeren.
Smeren of niet? Wat, wanneer en hoeveel?
We zetten enkele fabels op een rijtje om alles al iets duidelijker te maken.
Wat is SPF?
SPF (Sun Protection Factor) geeft de tijd aan hoelang het duurt vooraleer je verbrand of met andere woorden hoeveel tijd je beschermt zal zijn door de zonnecrème.
Deze tijd wordt grotendeels bepaald door de SPF, maar ook van andere factoren zoals het huidtype, de hoeveelheid zonnebrandcrème die men gebruikt, de activiteiten die men doet enz.
1. SPF 50 geeft maar een klein beetje meer bescherming dan SPF 30?
Een zonnebrandcrème met SPF 30 geeft een bescherming van 96,7% tegen UV-B stralen, een zonnecrème met SPF 50 geeft een bescherming van 98%.
Een verschil van 1,3, waarbij je dus zou denken dat het smeren met een hogere bescherming niet veel extra bescherming oplevert.
Wiskundig gezien wil dit echter zeggen dat we bij SPF 30 3,3% onbeschermd zijn tegen UV stralen en bij SPF 50 2%. Dit wil zeggen 1,65 keer meer risico om te verbranden.
Kortom, een SPF 30 maakt dat we 65 keer sneller zullen verbranden in dezelfde omstandigheden dan een SPF 50.
2. Voor onze gezondheid is het gezonder om geen zonnebescherming te gebruiken
De zon is een ware opkikker voor ons lichaam en goed voor onze gezondheid. Enkele studies hebben aangetoond dat mensen die meer zon krijgen ook gezonder zijn. De zon is dus gezond maar mogen we daarom onze zonnebescherming weglaten?
We weten dat de zon vitamine D aanmaakt (via UV-B) en stikstof opneemt (via UV-A). De logische redenering zou zijn dat we dus met een zonbescherming minder UV-B opnemen en zo de aanmaak van vitamine D verminderen.
De meeste mensen gebruiken echter onvoldoende zonnecrème of vergeten kleine stukjes lichaamsdelen zoals hoofdhuid, tussen de vingers, oren,… Dit maakt dat de UV-straling toch ons lichaam bereikt en zo de aanmaak van vitamine D niet in gedrang komt.
3. Ik hoef geen extra zonbescherming want deze zit reeds in mijn make-up
Om volledig beschermd te zijn moet je 2 gr per cm² aanbrengen. Dit kan je vergelijken met een volledige soeplepel zonnecrème enkel voor je gelaat.
De meeste mensen gebruiken niet zoveel zonnecrème en nog minder make-up. Een gemiddelde persoon gebruikt 0,2gr foundation voor het hele gelaat. Hierdoor krijgt het gelaat onvoldoende bescherming en kan de SPF zijn optimale werking niet doen.
Een product dat wel genoeg wordt aangebracht is moisturiser met een SPF erin verwerkt, deze kan je voor je make-up aanbrengen om voldoende beschermd te zijn.
Let wel op want make-up op oliebasis (zoals de meeste vloeibare foundations) ervoor zorgt dat net de zonnebescherming oplost. Dit kan je voorkomen door een hogere SPF te gebruiken dan nodig en 10 minuten te wachten vooraleer make-up aan te brengen. Zo heeft de zonnebescherming voldoende tijd om zich egaal over de huid te verdelen en een film op de huid te leggen.
4. Als je niet in de zon bent geweest hoef je je niet opnieuw in te smeren
Zonnecrème legt een laagje op de huid dat dunner wordt en afbreekt na verloop van tijd.
Wrijvingen op de huid en zweten zijn enkele redenen waarom het product vlugger verdwijnt en de UV straling er makkelijker doorkomt.
We weten dat 1x per dag zonnecrème aanbrengen al een goed resultaat geeft maar als je een hoge bescherming wenst of een actieve persoon bent raden we aan om deze meermaals per dag aan te brengen.
5. Ik moet geen zonnebescherming gebruiken als ik niet in de zon zit
Dit is afhankelijk wat je doel is. Wil je werken aan huidkankerpreventie of anti-aging dan helpt een dagelijkse zonbescherming voor beide gevallen.
Studies hebben aangetoond dat mensen die dagelijks zonbescherming gebruiken na 4,5 jaar reeds 24% minder tekenen van huidveroudering tonen en 4x minder melanomen hadden.
In het geval dat je niet preventief wil werken aan huidkanker en je je geen zorgen maakt om rimpels en bruine vlekjes op je huid, hoef je niet dagelijks een zonnebescherming te gebruiken.
5. 2 lagen SPF zonnecrème op elkaar aanbrengen verdubbelt je zonnefactor
Stel, je neemt een zonnecrème met SPF 20 en daarna smeer je je in met een zonnecrème van SPF 15. Heb je dan een totale bescherming van SPF 35?
Neen helaas niet, de zonnefactor wordt niet berekend volgens het principe 1+2 = 3 maar eerder volgens het principe 1+2 = 2,5. Een 2de laag geeft daarentegen wel een betere dekking en een meer optimale bescherming dan 1 enkele laag zonnecrème.
Ontdek hier al onze andere tips.
0 reacties